Top 4 sfaturi pentru cheltuieli minime cu mașina

Mașinile este un mijloc de transport foarte folosit în zilele noastre, datorită confortului pe care îl oferă, dar și rapiditatea de mișcare. Șoferii trebuie să știe că există costuri în momentul în care au mașini, iar în cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai importante 4 sfaturi privind cheltuielile cu autoturismul.

Piese defecte

Autoturismele necesită multă atenție, fiind necesară schimbarea de piese, în cazul în care acestea își depășesc durata de viață. Recomandat este ca șoferii să citească în cartea mașinii când trebuie schimbate anumite piese, în caz contrar, vor avea de suferit cheltuieli foarte mari.

Mentenanță

În fiecare an trebuie schimbate filtrele de ulei, carburant și aer, costurile fiind de aproximativ 200 lei, preț în care nu este inclusă manopera. Nu este obligatoriu schimbul, dar este recomandat, fiind recomandată o verificare a unui mecanic auto înainte de a lua decizia. În funcție de vechimea pe care o are autoturismul, se face Inspecția Tehnică Periodică (ITP) anual ( dacă mașina este mai veche de 12 ani) sau anual (dacă autoturismul este mai nou de 12 ani). Costurile cu ITP-ul se ridică la aproximativ 150-200 lei.

Schimbul de cauciucuri în funcție de anotimp

Legea a fost modificată în urmă cu câțiva ani, iar acum, chit că este iarnă, cauciucurile de iarnă devin obligatorii doar dacă este zăpadă pe carosabil. În restul anului, este recomandată utilizarea cauciucurilor de vară.

Cheltuieli fixe anuale

Toți șoferii care dețin autoturisme, trebuie să achite impozitul auto către stat, o taxă calculată în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii, valoarea taxei putând varia de la 50lei până la câteva mii de lei. Șoferii care plătesc impozitul până la finalul lunii martie beneficiază de reducere în valoare de 5%. Pe lângă impozit, este obligatorie achiziția de asigurare de tip RCA, fiind calculată în funcție de numărul de accidente, vârsta persoanei care a înmatriculat mașina și capacitatea cilindrică, prețurile începând de la aproximativ 1000 lei pe an pentru o persoană de 30 ani și poate ajunge la câteva mii de lei pentru un tânăr de 18 ani. Există și cheltuieli opționale, precum CASCO. Rovinieta nu este obligatorie dacă se circulă în oraș, dar dacă se iese din oraș, rovinieta este obligatorie, prețul pentru autoturisme fiind de aproximativ 15 lei pe săptămână. Se poate achiziționa și pe perioadă mai lungă, prețul fiind mai avantajos.

În concluzie, autoturismele sunt utile și necesare pentru a avea confort și mobilitate în oraș, dar necesită multă atenție, pentru a nu avea cheltuieli mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *