Măsuri de relaxare împotriva Covid-19 în Austria

De pe data de 5 martie 2022, vor fi instaurate măsuri de relaxare, ca urmare a trecerii valului Omicron, în Austria. Măsurile vizează ridicarea restricției de închidere la miezul nopții a restaurantelor și barurilor, precum și redeschiderea cluburilor de noapte. Aceste măsuri au fost așteptate de mult timp de către societatea austriacă. Datorită situației gestionabile din spitale și a numărului de cazuri de Covid-19 în scădere, vor urma mai multe relaxări, a precizat cancelarul austriac Karl Mehammer.

În ceea ce privește obligativitatea vaccinării, această măsură va fi discutată împreună cu un grup de specialiști din domeniul de sănătate dar și din drept constituțional, existând posibilitatea retragerii obligativității odată cu data de 15 martie 2022. Totodată, există șansa ca amenzile acordate pentru refuzul de vaccinare să fie retrase.

Ministrul Sănătății Wolfgang Mueckstein, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă noile reguli de intrare pe teritoriul Austriei. Astfel, oamenii vor putea intra dacă prezenta dovada vaccinării cu schemă completă împotriva Covid-19, dacă persoana respectivă a trecut prin boală în ultimele 6 luni sau dacă prezintă un test PCR sau antigen negativ. Viitorul rămâne însă unul impredictibil, existând posibilitatea ca un nou val de Covid-19 să apară, din această cauză, ministrul îndeamnă la profitarea de perioada verii, pentru ca populația să se vaccineze, astfel încât să nu fie luată lumea prin surprindere. Din această cauză, rata de vaccinare în Austria, cea mai mică din rândul țărilor din Europa de Vest, rămâne în continuare cea mai scăzută. Cei care nu sunt vaccinați, vor putea intra în baruri, magazine neesențiale sau restaurante, dacă au un test PCR sau antigen negativ. Atât ministrul, cât și cancelarul, au subliniat faptul că, în viitor se va lua în considerare renunțarea la obligativitatea testării nevaccinaților, dacă situația va permite o astfel de măsură.

Cele nouă provincii din Austria pot decide singure tipul de măsuri pe care le pot implementa. Spre exemplu, în capitala Viena, măsurile au fost de-a lungul pandemiei cele mai dure, cu numeroase lockdown-uri, ceea ce a condus la multe proteste violente ale antivacciniștilor. Aceștia nu au putut intra în baruri sau restaurante, chiar dacă aveau teste împotriva Covid-19 negative. În zilele următoare, primarul capitalei va avea o conferință de presă în care va prezenta noile măsuri de relaxare.

Austria redevine astfel o destinație de vacanță, fiind una dintre cele mai frumoase și dezvoltate țări ale Europei, care până nu de curând, era inaccesibilă, din cauza măsurilor stricte împotriva Covid-19.

Articol original: Change in COVID-19 regulations in Austria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *